Aalesunds Museum gir et møte med byens historie, fra ladested til dagens moderne by. Utstillingene ved Aalesunds Museum viser ulike sider av byens fremvekst som en fiske-, fangst- og sjøfartsby, og som et håndverks- og handelsmessig sentrum for Sunnmøre. Viktige begivenheter, som bybrannen i 1904 og den tyske okkupasjonen 1940-45 har også fått sin naturlige plass.

Aalesunds Museum og museumsparken ligger på Østre Korsahaug, en grønn oase midt i sentrum. Fra selve museumshaugen har du flott utsikt over byen og øyene omkring. Museet holder til i en murbygning fra 1917-19. Huset ble bygget som privatbolig for grosserer Rasmus Rønneberg, en viktig handelsfamilie i Ålesund. Arkitektene var Ove Ekman, Einar Smith og Carl Michalsen, basert i Oslo. Sistnevnte hadde vært med under gjenoppbyggingen av byen etter bybrannen i 1904 og kjente derfor byen godt. Bygget er i pusset tegl og holdt i en nordisk nybarokk stil. Opprinnelig var der en loggia ved inngangspartiet, men denne ble senere bygget igjen.

På museumsområdet står en av Norges første overbygde livbåter utstilt, populært kalt Brudeegget. Det var med en slik farkost kaptein Ole Brude og hans mannskap gjennomførte den fem måneder lange ferden over Nordatlanteren i 1904-05.

Den 16. mai 1930 ble bolig og tomteareal kjøpt av Aalesunds Museum. Bygningen har beholdt sitt originale utseende, bortsett fra et tilbygg over inngangspartiet fra 1964.

Museet ønsker å gi besøkende en god innføring i byens historie, samtidig med en fin og minnerik opplevelse.

_AMU8082IMG_7575

Fra utstillingen i første etasje, som er viet jugendstilen. Noen av gjenstandene er innlånt fra privatpersoner.